Kandyzowana skórka pomarańczowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1171
Kandyzowana skórka pomarańczowa
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu gwieździstego

Opis przygotowania:

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą na sicie. Skórę ze sparzonych pomarańczy ponacinać w ćwiartki, obrać ją z miąższu, pokroić w cienkie paski, przełożyć je do rondla i zalać wodą tak, aby nie wystawały. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić je, zalać 1 szklanką wody, wsypać 1 szklankę cukru, mielony cynamon, anyż, zalać sokiem cytrynowym i ponownie gotować na małym ogniu przez 60 minut. W czasie gotowanie wymieszać je kilka razy drewniana łyżką. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów