Kandyzowana skórka pomarańczowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1250
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego anyżu gwieździstego
Opis przygotowania:
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą na sicie. Skórę ze sparzonych pomarańczy ponacinać w ćwiartki, obrać ją z miąższu, pokroić w cienkie paski, przełożyć je do rondla i zalać wodą tak, aby nie wystawały. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić je, zalać 1 szklanką wody, wsypać 1 szklankę cukru, mielony cynamon, anyż, zalać sokiem cytrynowym i ponownie gotować na małym ogniu przez 60 minut. W czasie gotowanie wymieszać je kilka razy drewniana łyżką. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)