Kotlety ziemniaczano-sojowe z marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1960
Składniki:
- 200 g łuskanej soi
- 100 g majonezy
- 6 marchewek
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 mały por
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soję przesypać do rondla, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i utłuc tłuczkiem na miazgę. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do rondla. Następnie do marchwi dodać masło, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przepuścić je przez maszynkę do mięsa. Przepuszczone dodać do ubitej wcześniej soi, wbić do tego jajko, wsypać przyprawę do ziemniaków oraz suszony rozmaryn. Całość wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Smażyć na na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do marchewki na talerzu. Wszystko polać majonezem i udekorować pokrojonym porem.
Komentarze (0)