Kotlety ziemniaczano-sojowe z marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1960
Kotlety ziemniaczano-sojowe z marchewką
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g łuskanej soi
  • 100 g majonezy
  • 6 marchewek
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 mały por
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soję przesypać do rondla, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i utłuc tłuczkiem na miazgę. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do rondla. Następnie do marchwi dodać masło, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i przepuścić je przez maszynkę do mięsa. Przepuszczone dodać do ubitej wcześniej soi, wbić do tego jajko, wsypać przyprawę do ziemniaków oraz suszony rozmaryn. Całość wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Smażyć na na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do marchewki na talerzu. Wszystko polać majonezem i udekorować pokrojonym porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów