Tarta serowo-grejpfrutowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 847
Tarta serowo-grejpfrutowa
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 grejpfruty
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki likieru Campari
  • 2 łyżki soku z grejpfruta

Opis przygotowania:

Grejpfruty umyć, obrać ze skóry i podzielić na cząstki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić z całości gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, wbić jajka, wlać likier Campari, sok z grejpfruta i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją na ciasto w blasze do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować cząstkami z obranych grejpfrutów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów