Tarta serowo-grejpfrutowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 847
Składniki:
- 2 grejpfruty
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 400 g twarogu sernikowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki likieru Campari
- 2 łyżki soku z grejpfruta
Opis przygotowania:
Grejpfruty umyć, obrać ze skóry i podzielić na cząstki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić z całości gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, wbić jajka, wlać likier Campari, sok z grejpfruta i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją na ciasto w blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować cząstkami z obranych grejpfrutów.
Przygotować wypełnienie: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, wbić jajka, wlać likier Campari, sok z grejpfruta i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Przełożyć ją na ciasto w blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować cząstkami z obranych grejpfrutów.
Komentarze (0)