Zapiekanka serowo-warzywna z buraczkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1489
Składniki:
- 25 g tartego sera Gouda
- 2 bagietki
- 2 czerwone buraczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 1 młoda, zielona cukinia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry. Pomidory pokroić w plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować ze skórą do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Bagietki przekroić na połówki, skropić oliwą z oliwek, nałożyć na nie plastry pokrojonej cukinii, pomidora oraz starte buraczki czerwone. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać natką zielonej pietruszki i startym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C stopni i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)