Tartaletki ze śmietaną, miodem i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1509
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g orzechów pekan
- 200 ml płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko jajka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodać do tego masło, żółtko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciast. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, foremek i dobrze przestudzić. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją do na przestudzone ciasto. Na wierzch wyłożyć orzechy pekan i polać miodem lipowym.
Komentarze (0)