Tartaletki ze śmietaną, miodem i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1509
Tartaletki ze śmietaną, miodem i orzechami
fot. Arzamasova / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g orzechów pekan
  • 200 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko jajka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodać do tego masło, żółtko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do ciast. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, foremek i dobrze przestudzić. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją do na przestudzone ciasto. Na wierzch wyłożyć orzechy pekan i polać miodem lipowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów