Tartaletki piernikowe ze śmietaną i truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 553
Tartaletki piernikowe ze śmietaną i truskawkami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 ml płynnego miodu
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 30 g przypraw do piernika
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 400 g truskawek
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki umyć osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: miód podgrzać na małym ogniu i ściągnąć go z ognia. Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić to mikserem na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z kakao, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz z szczyptą soli w kolejnej misce. Do ubitej masy jajecznej wlać olej, ciepły miód i cały czas miksując mikserem, wsypać do tego wymieszane składniki z mąką. Całość zmiksować tak, aby nie było grudek, po czym nakryć folią spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu ciasto przełożyć do odpowiednich foremek, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 8 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.

Po przestudzeniu śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, a po ubiciu przełożyć ją do upieczonych wcześniej miseczek z ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów