Tartaletki piernikowe ze śmietaną i truskawkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 679
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 ml płynnego miodu
- 30 ml oleju roślinnego
- 30 g przypraw do piernika
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Ponadto:
- 400 g truskawek
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: miód podgrzać na małym ogniu i ściągnąć go z ognia. Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić to mikserem na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z kakao, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz z szczyptą soli w kolejnej misce. Do ubitej masy jajecznej wlać olej, ciepły miód i cały czas miksując mikserem, wsypać do tego wymieszane składniki z mąką. Całość zmiksować tak, aby nie było grudek, po czym nakryć folią spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu ciasto przełożyć do odpowiednich foremek, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 8 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Po przestudzeniu śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, a po ubiciu przełożyć ją do upieczonych wcześniej miseczek z ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki.
Przygotować ciasto: miód podgrzać na małym ogniu i ściągnąć go z ognia. Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić to mikserem na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z kakao, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz z szczyptą soli w kolejnej misce. Do ubitej masy jajecznej wlać olej, ciepły miód i cały czas miksując mikserem, wsypać do tego wymieszane składniki z mąką. Całość zmiksować tak, aby nie było grudek, po czym nakryć folią spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu ciasto przełożyć do odpowiednich foremek, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 8 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Po przestudzeniu śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, a po ubiciu przełożyć ją do upieczonych wcześniej miseczek z ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki.
Komentarze (0)