Dynia z miodem, orzechami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 466
Składniki:
- 800 g dyni piżmowej
- 400 ml płynnego miodu lipowego
- 300 ml śmietany kremówki
- 300 g tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Dynię piec przez 7 minut, po czym wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć na talerz. Następnie polać ją płynnym miodem lipowym. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu dodać ją do całości. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)