Dynia z miodem, orzechami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 270
Dynia z miodem, orzechami i śmietaną
fot. sonyakamoz (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g dyni piżmowej
  • 400 ml płynnego miodu lipowego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Dynię piec przez 7 minut, po czym wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć na talerz. Następnie polać ją płynnym miodem lipowym. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu dodać ją do całości. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów