Krewetki z białkami i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1668
Składniki:
- 4 mrożone krewetki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 białka jaj
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść szpinaku
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do blendera i zalać 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek i całość dokładnie zmiksować. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem posiekać ją na drobne kawałki i dodać do składników na talerzu. Następnie krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Oczyszczone zalać 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli, mielonego imbiru i przełożyć na żaroodporny talerz. Talerz z krewetkami postawić na wierzch naczynia do gotowania na parze do połowy zalanego wodą. Od chwili zagotowania wody, gotować krewetki przez 4 minuty. Potem na gotowane krewetki przelać białka jaj, oprószyć je szczyptą soli i gotować do czasu, aż białka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, a gotowane składniki dodać do potrawy.
Komentarze (0)