Rugelach

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1924
Rugelach
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 jajka
  • 0,5 szklanki cukru do obtoczenia ciasta
  • Na ciasto:
  • 200 g śmietankowego, kremowego serka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, potem dodać do tego serek śmietankowy i razem zmiksować na kremową masę. Do zmiksowanej masy wsypać stopniowo mąkę, cukier oraz sól. Całość ponownie zmiksować dokładnie zmiksować, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 2 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić w paski o szerokości 5 cm.

Przygotować wypełnienie: pokrojone paski ciasta wysmarować dżemem wiśniowym, po czym oprószyć je cynamonem i posypać tłuczonymi orzechami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Wszystko wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)