Rugelach
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1924
Składniki:
- 1 jajka
- 0,5 szklanki cukru do obtoczenia ciasta
- Na ciasto:
- 200 g śmietankowego, kremowego serka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 200 g dżemu wiśniowego
- 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, potem dodać do tego serek śmietankowy i razem zmiksować na kremową masę. Do zmiksowanej masy wsypać stopniowo mąkę, cukier oraz sól. Całość ponownie zmiksować dokładnie zmiksować, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 2 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić w paski o szerokości 5 cm.
Przygotować wypełnienie: pokrojone paski ciasta wysmarować dżemem wiśniowym, po czym oprószyć je cynamonem i posypać tłuczonymi orzechami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wszystko wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: pokrojone paski ciasta wysmarować dżemem wiśniowym, po czym oprószyć je cynamonem i posypać tłuczonymi orzechami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wszystko wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)