Czekoladowe tartaletki z nadzieniem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1256
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka masła
- świeża mięta do dekoracji
- Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 140 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- szczypta soli:
- Nadzienie:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ja z cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodać do tego miękkie masło, wbić jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie przełożyć je do wysmarowanych masłem małych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować nadzienie: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, po czym dodać do tego masło i razem i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Masę dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać ją do upieczonych wcześniej tartaletek. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady. Wtedy jagody z miętą umyć, odsączyć z wody i dodać do całości.
Przygotować nadzienie: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, po czym dodać do tego masło i razem i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Masę dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać ją do upieczonych wcześniej tartaletek. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady. Wtedy jagody z miętą umyć, odsączyć z wody i dodać do całości.
Komentarze (0)