Czekoladowe tartaletki z nadzieniem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1181
Czekoladowe tartaletki z nadzieniem
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka masła
  • świeża mięta do dekoracji
  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 140 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli:
  • Nadzienie:
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ja z cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodać do tego miękkie masło, wbić jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie przełożyć je do wysmarowanych masłem małych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować nadzienie: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, po czym dodać do tego masło i razem i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Masę dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać ją do upieczonych wcześniej tartaletek. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady. Wtedy jagody z miętą umyć, odsączyć z wody i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów