Gemista

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3518
Gemista
fot. topsyntages.gr / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g rodzynek
  • 25 g orzeszków pinii
  • 8 łyżek masła
  • 5 żółtych papryk
  • 3 pomidory
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamony
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Paprykę oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Warzywa przeciąć w górnej ich części i wydrążyć środki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać sparzone wcześniej rodzynki i orzechy pinii. Następnie wsypać do tego cukier brązowy i cynamon. Składniki ugotować na sypko. Ugotowane odparować i łyżką napełnić wydrążone pomidory z papryką. Do każdego z warzyw dodać po 1 łyżce masła i nakryć górną ich częścią. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)