Gemista
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3518
Składniki:
- 25 g rodzynek
- 25 g orzeszków pinii
- 8 łyżek masła
- 5 żółtych papryk
- 3 pomidory
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamony
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Paprykę oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Warzywa przeciąć w górnej ich części i wydrążyć środki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, dodać sparzone wcześniej rodzynki i orzechy pinii. Następnie wsypać do tego cukier brązowy i cynamon. Składniki ugotować na sypko. Ugotowane odparować i łyżką napełnić wydrążone pomidory z papryką. Do każdego z warzyw dodać po 1 łyżce masła i nakryć górną ich częścią. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 40 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)