
Tartaletki imbirowo-pistacjowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1999

Składniki:
- 100 g tłuczonych pistacji
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 25 g cukru pudru
- 1 jajko szczypta soli
- Wypełnienie:
- 500 ml śmietany t18 %
- 50 g cukru
- 30 g świeżego imbiru
- 4 żółtka jaj
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Następnie przełożyć je do wysmarowanych masłem foremek.
Przygotować wypełnienie: imbir obrać ze skóry i zetrzeć go na drobnej tarce jarzynowej. Śmietanę przelać do rondla i wlać do niej ekstrakt waniliowy. Wsypać do tego tarty oraz mielony imbir, doprowadzić składniki do wrzenia na średnim ogniu i ściągnąć je z ognia. Żółtka wbić do kubka, wsypać do nich cukier i razem utrzeć do białości. Utarte składniki przelać stopniowo do składników w rondlu i wymieszać drewnianą łyżką, po czym całość przełożyć do ciasta w foremkach.
Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: imbir obrać ze skóry i zetrzeć go na drobnej tarce jarzynowej. Śmietanę przelać do rondla i wlać do niej ekstrakt waniliowy. Wsypać do tego tarty oraz mielony imbir, doprowadzić składniki do wrzenia na średnim ogniu i ściągnąć je z ognia. Żółtka wbić do kubka, wsypać do nich cukier i razem utrzeć do białości. Utarte składniki przelać stopniowo do składników w rondlu i wymieszać drewnianą łyżką, po czym całość przełożyć do ciasta w foremkach.
Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)