Pierogi z wątróbką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3836
Składniki:
- 1 główka sałaty
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pokroić w kwadraty 8 x 8 cm.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry i przełożyć do rondla w całości. Dodać do niej wątróbkę drobiową i zalać ją 1 l lekko osolonej wody. Do składników w rondlu wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do ich miękkości. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia, odcedzić i razem drobno posiekać do miski. Dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką na kwadraty z ciasta i je zawinąć.
Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z tłuszczu i dodać do sałaty na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pokroić w kwadraty 8 x 8 cm.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry i przełożyć do rondla w całości. Dodać do niej wątróbkę drobiową i zalać ją 1 l lekko osolonej wody. Do składników w rondlu wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do ich miękkości. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia, odcedzić i razem drobno posiekać do miski. Dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką na kwadraty z ciasta i je zawinąć.
Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z tłuszczu i dodać do sałaty na talerzu.
Komentarze (0)