Pierogi z wątróbką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3578
Pierogi z wątróbką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno.

Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pokroić w kwadraty 8 x 8 cm.

Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry i przełożyć do rondla w całości. Dodać do niej wątróbkę drobiową i zalać ją 1 l lekko osolonej wody. Do składników w rondlu wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować do ich miękkości. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia, odcedzić i razem drobno posiekać do miski. Dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką na kwadraty z ciasta i je zawinąć.

Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z tłuszczu i dodać do sałaty na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów