Tartaletki z kruchego ciasta z hummusem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1898
Tartaletki z kruchego ciasta z hummusem i warzywami
fot. tok tok

Składniki:

  • • 200g mąki pszennej
  • • 120g schłodzonego masła
  • • 1 małe jajko
  • • 1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
  • 1 burak
  • • 1 duży pęczek szpinaku lub 200g mrożonych liści
  • • 4 ząbki czosnku
  • • 2 łyżki pestek dyni
  • • 2 łyżki pestek słonecznika
  • • oliwa z oliwek
  • • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, aż powstanie kruszonka. Jajko rozbełtać z 1 łyżką wody i dodać razem z solą do mąki z masłem. Zagnieść aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Formę do mufinek obrócić i posmarować masłem oraz oprószyć mąką. Przy pomocy dużego kieliszka lub pierścienia cukierniczego wyciąć z ciasta krążki o średnicy większej niż wypukłe części formy i ułożyć je dokładnie oblepiając. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia. W tym czasie podsmażyć na oliwie czosnek, połowę odłożyć a na drugiej połowie podsmażyć szpinak z pestkami dyni. Na drugie połowie czosnku podsmażyć startego na tarce o grubych oczkach buraka z ziarnami słoneczniku. Do chłodnych tartaletek nałożyć humus i wypełnić warzywami, połowę szpinakiem a drugą połowę burakiem. Gotowe!

Autor: mniam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów