Babeczki jagodowo-cytrynowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2002
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1,5 szklanki jagód
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jagody umyć i osączyć z wody. Następnie do miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i tartą gałkę muszkatołową. Składniki w misce wymieszać, po czym wlać do nich mleko, ekstrakt waniliowy, roztopione masło, dodać do tego tartą skórkę cytrynową i wbić jajka. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do foremek włożyć po jednej łyżeczce jagód i wszystko zalać zmiksowanymi składnikami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).
Komentarze (0)