Kulki ryżowo-sezamowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2207
Kulki ryżowo-sezamowe
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 szklanki sezamu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Do gorącego, ugotowanego ryżu wsypać sezam i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki, przełożyć je na talerz i polać ciemnym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów