Ciasto jagodowo-cytrynowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1875
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g jagód
- 150 ml mleka 2%
- 80 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kwiat nagietka do dekoracji
- Lukier:
- 3 białka jaj
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka soku z jagód
Opis przygotowania:
Jagody umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, dodać do tego śmietanę, wsypać cukier i razem utrzeć na jednolitą masę. Do utartej masy wbić jajka i dobrze zmiksować mikserem. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlać mleko. Potem wlać do tego sok cytrynowy, dodać tartą skórkę cytrynową i ponownie całość zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać jagody, po czym składniki dobrze wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto do niego się przylepia, to należy nadal je piec). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Przygotować lukier: białka jaj przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier puder, wlać sok cytrynowy, sok z jagód i całość dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na porcje ciasta. Wszystko udekorować płatkami kwiatu nagietka.
Przygotować lukier: białka jaj przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier puder, wlać sok cytrynowy, sok z jagód i całość dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na porcje ciasta. Wszystko udekorować płatkami kwiatu nagietka.
Komentarze (0)