Ciasto jagodowo-cytrynowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1875
Ciasto jagodowo-cytrynowe
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g jagód
  • 150 ml mleka 2%
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kwiat nagietka do dekoracji
  • Lukier:
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka soku z jagód

Opis przygotowania:

Jagody umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski, dodać do tego śmietanę, wsypać cukier i razem utrzeć na jednolitą masę. Do utartej masy wbić jajka i dobrze zmiksować mikserem. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlać mleko. Potem wlać do tego sok cytrynowy, dodać tartą skórkę cytrynową i ponownie całość zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać jagody, po czym składniki dobrze wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto do niego się przylepia, to należy nadal je piec). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Przygotować lukier: białka jaj przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier puder, wlać sok cytrynowy, sok z jagód i całość dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na porcje ciasta. Wszystko udekorować płatkami kwiatu nagietka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów