Małże wędzone ze spaghetti
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4195
Składniki:
- 250 g spaghetti
- 100 g małży wędzonych w zalewie
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 cytryna
- 1 łyżka pędów bambusa
- pęczek zielonego koperku
- sól morska
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Koperek zielony umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Małże wędzone osaczyć z zalewy. Spaghetti wrzucić do rondla z gotująca się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać i wędzonymi małżami. Następnie wymieszane składniki położyć na muszlach a potem na talerzu z solą morską.
Rozgrzać olej sezamowy na patelni, wsypać do niego bułkę tartą, posiekany drobno koperek oraz dodać do tego pędy bambusa. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu mielonego, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Rozgrzać olej sezamowy na patelni, wsypać do niego bułkę tartą, posiekany drobno koperek oraz dodać do tego pędy bambusa. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu mielonego, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Komentarze (0)