Sałatka z fasoli, ryżu i pomidorów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2834
Składniki:
- 250 g białej fasoli w zalewie
- 8 suszonych pomidorów
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek szpinaku
- 1 skórka z cytryny
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Fasolę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i połączyć z fasolą. Szpinak i skórkę cytryny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru. Skórkę z cytryny pokroić w słomkę, a szpinak na kawałki i dodać do składników. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać umyte oraz osączone z wody suszone pomidory i smażyć przez minutę z obu stron. Następnie przełożyć je do wszystkich składników. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)