Sałatka z fasoli, ryżu i pomidorów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2834
Sałatka z fasoli, ryżu i pomidorów
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g białej fasoli w zalewie
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Fasolę osączyć z zalewy i przełożyć do miski. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i połączyć z fasolą. Szpinak i skórkę cytryny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru. Skórkę z cytryny pokroić w słomkę, a szpinak na kawałki i dodać do składników. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać umyte oraz osączone z wody suszone pomidory i smażyć przez minutę z obu stron. Następnie przełożyć je do wszystkich składników. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów