Tarta z boczkiem i kukurydzą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2780
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 300 g kukurydzy w zalewie
- 20 g wędzonego boczku
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklani tartego sera Gouda
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, wlać wodę, wyrobić gładkie ciasto, zbić je w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Kukurydze osączyć z zalewy i dodać do pokrojonej papryki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony i smażyć do czasu, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Potem wbić do tego jajka, wsypać tarty ser gouda, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu przełożyć do formy z ciastem i wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i podzielić na porcje.
Przygotować wypełnienie: paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Kukurydze osączyć z zalewy i dodać do pokrojonej papryki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony i smażyć do czasu, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Potem wbić do tego jajka, wsypać tarty ser gouda, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu przełożyć do formy z ciastem i wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)