Naleśniki ze szparagami, szpinakiem, boczkiem i sosem tahini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 502
Naleśniki ze szparagami, szpinakiem, boczkiem i sosem tahini
fot. miriam_kato (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • 1 cebula
  • Naleśniki:
  • 1 szklanki mleka 2 %
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • sól

Opis przygotowania:

Szparagi ze szpinakiem umyć i odsączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak i pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szpinak doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu.

Przygotować naleśniki: do rondla wsypać mąkę, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu całość przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: do miksera wsypać sezam, dodać do niego obrany ze skóry czosnek, wlać do tego sok z cytryny, wodę i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu sos doprawić solą oraz pieprzem i polać nim całość.

Wszystko posypać orzeszkami pinii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów