Naleśniki ze szparagami, szpinakiem, boczkiem i sosem tahini
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 737
Składniki:
- 400 g zielonych szparagów
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki orzechów pinii
- 1 cebula
- Naleśniki:
- 1 szklanki mleka 2 %
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 2 łyżki sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- sól
Opis przygotowania:
Szparagi ze szpinakiem umyć i odsączyć z wody. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak i pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szpinak doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do szparagów na talerzu.
Przygotować naleśniki: do rondla wsypać mąkę, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu całość przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: do miksera wsypać sezam, dodać do niego obrany ze skóry czosnek, wlać do tego sok z cytryny, wodę i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu sos doprawić solą oraz pieprzem i polać nim całość.
Wszystko posypać orzeszkami pinii.
Przygotować naleśniki: do rondla wsypać mąkę, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu całość przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: do miksera wsypać sezam, dodać do niego obrany ze skóry czosnek, wlać do tego sok z cytryny, wodę i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu sos doprawić solą oraz pieprzem i polać nim całość.
Wszystko posypać orzeszkami pinii.
Komentarze (0)