Omlet z boczkiem, ziemniakami i szparagami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1911
Omlet z boczkiem, ziemniakami i szparagami
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonych szparagów
  • 20 b wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szparagi umyć i osączyć z wody. Szparagi włożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, zalać je 1 l wody, ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Jajka wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Roztrzepane przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojone wcześniej ugotowane ziemniaki. Smażyć je do czasu, aż się przyrumienią, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na usmażony omlet. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowane szparagi i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości wraz ze śmietaną kremówką. Wszystko posypać mieloną, czerwona papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów