Omlet z boczkiem, ziemniakami i szparagami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2041
Składniki:
- 30 g zielonych szparagów
- 20 b wędzonego boczku
- 4 łyżki oleju
- 4 ziemniaki
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi umyć i osączyć z wody. Szparagi włożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, zalać je 1 l wody, ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Jajka wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Roztrzepane przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojone wcześniej ugotowane ziemniaki. Smażyć je do czasu, aż się przyrumienią, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na usmażony omlet. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać ugotowane szparagi i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości wraz ze śmietaną kremówką. Wszystko posypać mieloną, czerwona papryką.
Komentarze (0)