Tarta z pomidorami, ryżem i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2391
Składniki:
- Na tartę:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3 dag drożdży
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- Na nadzienie:
- 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
- 1 szklanka ryżu
- 15 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 10 dag wiórek tartego sera żółtego
- maggi
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć w 3 łyżkach letniego mleka z solą. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, wbić jajko, olej, dodać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, po czym rozwałkować na grubość około 5 mm i nałożyć na wysmarowaną masłem formę. Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek, podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć jeszcze przez 4 minuty. Pieczarki przełożyć do ryżu, doprawić pieprzem, solą, maggi, dobrze wymieszać i przełożyć do formy z ciastem. Formę posypać wiórkami sera żółtego i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Pod koniec zapiekania dodać do przekrojone na połowy pomidory i piec jeszcze do czasu, aż pomidory zaczną puszczać sok. Następnie wszystko wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)