Pudding ryżowy z bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2029
Pudding ryżowy z bitą śmietaną
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki pszenicy z miodem
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 łyżka cukru
  • Na pudding:
  • 5 g rodzynek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Maliny i jeżyny umyć, osączyć z wody, zasypać cukrem i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę Zmiksowane odstawić do lodówki na 15 minut, a po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do polania puddingu.

Przygotować pudding: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go mlekiem, wsypać sparzone rodzynki oraz sól, wlać ekstrakt waniliowy i gotować na średnim ogniu do czasu wchłonięcia całego mleka przez składniki. Ugotowane składniki zestawić z ognia, wyłożyć na talerz i lekko przestudzić. Nałożyć na to zmiksowane wcześniej owoce. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę i dodać do składników.

Całość posypać pszenicą z miodem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów