Pudding ryżowy z bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2238
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pszenicy z miodem
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jeżyn
- 1 łyżka cukru
- Na pudding:
- 5 g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Maliny i jeżyny umyć, osączyć z wody, zasypać cukrem i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę Zmiksowane odstawić do lodówki na 15 minut, a po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do polania puddingu.
Przygotować pudding: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go mlekiem, wsypać sparzone rodzynki oraz sól, wlać ekstrakt waniliowy i gotować na średnim ogniu do czasu wchłonięcia całego mleka przez składniki. Ugotowane składniki zestawić z ognia, wyłożyć na talerz i lekko przestudzić. Nałożyć na to zmiksowane wcześniej owoce. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę i dodać do składników.
Całość posypać pszenicą z miodem.
Przygotować pudding: rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go mlekiem, wsypać sparzone rodzynki oraz sól, wlać ekstrakt waniliowy i gotować na średnim ogniu do czasu wchłonięcia całego mleka przez składniki. Ugotowane składniki zestawić z ognia, wyłożyć na talerz i lekko przestudzić. Nałożyć na to zmiksowane wcześniej owoce. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę i dodać do składników.
Całość posypać pszenicą z miodem.
Komentarze (0)