Tarta z serem, pomidorami i dzikim czosnkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2022
Składniki:
- Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 10 g drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 120 ml śmietany kremówki
- 4 plastry sera Emmental
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 garść liści dzikiego czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście dzikiego czosnku posiekać drobno. Pomidory pokroić w plastry.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą oraz szczyptą soli i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże, miód akacjowy, wbić jajko, dodać pokrojone drobno masło, po czym wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: plastry sera Emmental wyłożyć na spód ciasta. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią wyłożony ser. Dodać do tego dzikie liście czosnku. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę z pieprzem i szczyptą soli. Białko oddzielić od żółtka. Z białka ubić pianę, a żółtko utrzeć trzepaczką. Potem oba składniki połączyć z ubitą śmietaną i zalać wszystkie składniki. Dodać do tego plastry pomidorów i posypać tartym parmezanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec na złoty kolor.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą oraz szczyptą soli i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej roztarte drożdże, miód akacjowy, wbić jajko, dodać pokrojone drobno masło, po czym wyrobić ciasto. Wyrobione przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: plastry sera Emmental wyłożyć na spód ciasta. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią wyłożony ser. Dodać do tego dzikie liście czosnku. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę z pieprzem i szczyptą soli. Białko oddzielić od żółtka. Z białka ubić pianę, a żółtko utrzeć trzepaczką. Potem oba składniki połączyć z ubitą śmietaną i zalać wszystkie składniki. Dodać do tego plastry pomidorów i posypać tartym parmezanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)