Ciasto z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3033
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 30 g brukselki
- 20 g kiszonej kapusty
- 2 plastry mrożonego ciasta francuskiego
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści. Marchew obrać ze skóry, pokroić w słomkę i razem z brukselką zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ciasto francuskie rozmrozić, skropić letnią wodą i nałożyć na nie kapustę kiszoną, gotowane warzywa (kilka sztuk gotowanej brukselki pozostawić), obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę, połowę kukurydzy (drugą połowę pozostawić) i całość zalepić ciastem. Ciasto przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, naciąć je kilka razy w poprzek, oprószyć pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do naczynia z ciastem dodać drugą połowę kukurydzy oraz gotowanej brukselki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. i zapiekać na złoty kolor.
Komentarze (0)