Tarta z szynką, jajkami i botwiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2224
Tarta z szynką, jajkami i botwiną
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 plastry wędzonej szynki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwiny
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Botwinę umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Trzy jajka roztrzepać widelcem w misce. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone składniki i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać pokrojoną na kawałki botwinę (kilka listków pozostawić do dekoracji), wymieszać i połączyć z roztrzepanymi jajkami.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do tego jajko, dodać rozpuszczone masło, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na grubość do 0,7 mm, po czym przełożyć do odpowiedniej formy do pieczenia. Następnie blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec na złoty kolor. Kiedy się upiecze zmniejszyć temperaturę na 170 stopni, po czym dodać do tego wymieszane składniki i całość zapiec do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, formy i udekorować listkami botwiny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów