Tarta z gruszką i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2455
Składniki:
- 15 g szynki wędzonej w plastrach
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 kg gruszek
- natka pietruszki
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- Na ciasto:
- 3 dag drożdży
- 2 szklanki maki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i zalać octem balsamicznym z wymieszanym cukrem pudrem. Szynkę pokroić na kawałki. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą w 3 łyżkach letniej wody. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać olej, wlać odrobinę letniej wody i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut i przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć do foremek wysmarowanych masłem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, po czym dodać do tego osączone z octu balsamicznego gruszki oraz pokrojoną szynkę. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)