Tarta z gruszką i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2455
Tarta z gruszką i szynką
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g szynki wędzonej w plastrach
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 0,5 kg gruszek
  • natka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki maki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i zalać octem balsamicznym z wymieszanym cukrem pudrem. Szynkę pokroić na kawałki. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą w 3 łyżkach letniej wody. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać olej, wlać odrobinę letniej wody i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut i przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć do foremek wysmarowanych masłem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, po czym dodać do tego osączone z octu balsamicznego gruszki oraz pokrojoną szynkę. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów