Tarta z serem i dżemem figowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2683
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wypełnienie:
- 300 g twarogu sernikowego
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko jajka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Dżem figowy:
- 30 ml jasnego rumu
- 2 szklanki wody
- 1 kg dojrzałych fig
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 kg cukru
Opis przygotowania:
Przygotować dżem: figi umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Następnie zalać je wodą i sokiem cytrynowym, zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po trym czasie wlać do tego rum, wymieszać i gotować jeszcze przez 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia, przestudzić, wstawić do lodówki i trzymać do chwili upieczenia ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać do tego masło, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Z pozostałego ciasta foremką wyciąć dowolne kształty.
Przygotować wypełnienie: twaróg sernikowy przełożyć do miski. Dodać do niego żółtko jajka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łopatką na ciasto w blasze do pieczenia, wyrównać i nałożyć na to wykrojone foremką kształty ciasta.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wysmarować przygotowanym wcześniej dżemem figowym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać do tego masło, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Z pozostałego ciasta foremką wyciąć dowolne kształty.
Przygotować wypełnienie: twaróg sernikowy przełożyć do miski. Dodać do niego żółtko jajka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łopatką na ciasto w blasze do pieczenia, wyrównać i nałożyć na to wykrojone foremką kształty ciasta.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wysmarować przygotowanym wcześniej dżemem figowym.
Komentarze (0)