Tarta z serem i dżemem figowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2438
Tarta z serem i dżemem figowym
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wypełnienie:
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Dżem figowy:
  • 30 ml jasnego rumu
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg dojrzałych fig
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 kg cukru

Opis przygotowania:

Przygotować dżem: figi umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Następnie zalać je wodą i sokiem cytrynowym, zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po trym czasie wlać do tego rum, wymieszać i gotować jeszcze przez 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia, przestudzić, wstawić do lodówki i trzymać do chwili upieczenia ciasta.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać do tego masło, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Z pozostałego ciasta foremką wyciąć dowolne kształty.

Przygotować wypełnienie: twaróg sernikowy przełożyć do miski. Dodać do niego żółtko jajka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łopatką na ciasto w blasze do pieczenia, wyrównać i nałożyć na to wykrojone foremką kształty ciasta.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wysmarować przygotowanym wcześniej dżemem figowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów