Arancini z ryżu i wołowiny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3610
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 jajko
- 1 ogórek
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki zielonego groszku z zalewy
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 15 dag tartego sera żółtego
- 15 dag fasolki szparagowej
- 40 g mielonego mięsa wołowego
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Do fasolki dodać przekrojone na połowy pomidorki koktajlowe, pokrojoną w plastry 1 cebulę i zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, mięso mielone i zrumienić. Następnie smażone mięso przełożyć do ryżu. Dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek, roztrzepane jajko, ser żółty, przecier pomidorowy i szczyptę szafranu. Dokładnie wymieszać i uformować z całości kulki. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na złoty kolor. Usmażone przełożyć na fasolkę szparagową.
Komentarze (0)