Grzanki z kaczką, serem i dżemem figowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2670
Grzanki z kaczką, serem i dżemem figowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g dżemu figowego
  • 30 g sera pleśniowego brie
  • 6 łyżki oleju
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
  • 1 długa bagietka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozmaryn oraz mięso z kaczki umyć i osączyć z wody. Kaczkę pokroić w cienkie plastry, oprószyć pieprzem oraz solą i upiec do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Upieczoną ściągnąć z ognia. Bagietkę pokroić ostrym nożem na cienkie kromki, po czym zrumienić na pozostałym oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Na zrumienione kromki wyłożyć usmażone mięso kaczki i dodać do tego pokrojony w plastry ser brie. Całość wysmarować dżemem figowym i udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów