Grzanki z kaczką, serem i dżemem figowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2916
Składniki:
- 200 g dżemu figowego
- 30 g sera pleśniowego brie
- 6 łyżki oleju
- 2 piersi z kaczki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
- 1 długa bagietka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozmaryn oraz mięso z kaczki umyć i osączyć z wody. Kaczkę pokroić w cienkie plastry, oprószyć pieprzem oraz solą i upiec do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Upieczoną ściągnąć z ognia. Bagietkę pokroić ostrym nożem na cienkie kromki, po czym zrumienić na pozostałym oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Na zrumienione kromki wyłożyć usmażone mięso kaczki i dodać do tego pokrojony w plastry ser brie. Całość wysmarować dżemem figowym i udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)