Tarta z dżemem i jabłkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3364
Składniki:
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 2 jabłka słodkie
- 1 wiśnia
- 1 gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć na wysmarowaną masłem formę do pieczenia. Następnie ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wysmarować dżemem wiśniowym. Jabłka umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązka świeżego rozmarynu oraz owocem wiśni.
Komentarze (0)