Polenta z serem, dżemem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1814
Składniki:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 15 g tartego sera cheddar
- 2 łyżki gotowego dżemu jagodowego
- 2 łyżki mąki
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1 l l wody
- 1 białko jajko
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę kukurydzianą wymieszać z tartym serem cheddar. Następnie zagotować 1 l wody z 1 łyżeczką soli i kiedy woda zacznie wrzeć - wsypać stopniowo wymieszaną mąkę z serem. Całość mieszać drewnianą łyżką, po czym zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego gotowy dżem jagodowy. Białko jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę przesypać na drugi talerz. Liście kapusty pekińskiej zanurzyć w roztrzepanym białku, potem w mące i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)