Tarta z ryżem i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2108
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do ciasta
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 łyżki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 350 g wędzonego łososia
- 100 g tartego sera żółtego (Gouda)
- 3 jajka
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Foremki do ciasta wysmarować masłem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ze szczypta soli, po czym wlać do tego letnią woda, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i nałożyć go łyżka na ciasto w foremkach do pieczenia. Cebulę obrać ze skory pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej cebuli wbić jajka, dodać tarty ser żółty, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, roztrzepać widelcem i przelać na ryż z ciastem. Nałożyć na to rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego łososia. Całość posypać suszonym oregano, natką zielonej pietruszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż się przyrumienią, wtedy wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ze szczypta soli, po czym wlać do tego letnią woda, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i nałożyć go łyżka na ciasto w foremkach do pieczenia. Cebulę obrać ze skory pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej cebuli wbić jajka, dodać tarty ser żółty, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, roztrzepać widelcem i przelać na ryż z ciastem. Nałożyć na to rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego łososia. Całość posypać suszonym oregano, natką zielonej pietruszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż się przyrumienią, wtedy wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)