Tarta z ryżem i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2108
Tarta z ryżem i łososiem
fot. Jeremy Keith / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do ciasta
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 350 g wędzonego łososia
  • 100 g tartego sera żółtego (Gouda)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Foremki do ciasta wysmarować masłem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ze szczypta soli, po czym wlać do tego letnią woda, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i nałożyć go łyżka na ciasto w foremkach do pieczenia. Cebulę obrać ze skory pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej cebuli wbić jajka, dodać tarty ser żółty, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, roztrzepać widelcem i przelać na ryż z ciastem. Nałożyć na to rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego łososia. Całość posypać suszonym oregano, natką zielonej pietruszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec do chwili, aż się przyrumienią, wtedy wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów