Sałatka warzywna z łososiem i chlebem orkiszowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 627
Sałatka warzywna z łososiem i chlebem orkiszowym
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z wędzonego łososia
  • 4 kromki chleba orkiszowego
  • 4 rzodkiewki
  • 4 całe migdały
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • garstka świeżej roszponki
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić na kawałki. Następnie plastry wędzonego łososia wyłożyć na talerz i posypać je startą marchewką, pokrojoną rzodkiewką i papryką. Dodać do tego orzechy nerkowca, migdały i roszponkę. Całość skropić olejem lnianym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym i podawać z chlebem orkiszowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów