Makowiec z ryżem i łososiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1696
Makowiec z ryżem i łososiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 pęczek roszponki
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek natka zielonej pietruszki
  • 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 7 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • 400 g masy makowej
  • 300 g wędzonego łososia
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 szklanki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Roszponkę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Kapary osączyć z zalewy.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je letnim mlekiem i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Następnie dodać do tego dodać masło, wsypać mąkę cukier, cukier waniliowy, wbić jajka i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 4 mm.

Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wymieszać z masą makową. Następnie przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto i wyrównać łopatką. Nałożyć na to wędzonego łososia.

Wszystko zawinąć w jeden rulon i przełożyć do formy do pieczenia. Wysmarować go białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i podzielić na porcje.

Podawać z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, roszponką, kaparami i skropione oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów