Makowiec z ryżem i łososiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1904
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 pęczek roszponki
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 łyżka oliwy z oliwek natka zielonej pietruszki
- 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 7 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Nadzienie:
- 400 g masy makowej
- 300 g wędzonego łososia
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 0,5 szklanki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Roszponkę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Kapary osączyć z zalewy.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je letnim mlekiem i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Następnie dodać do tego dodać masło, wsypać mąkę cukier, cukier waniliowy, wbić jajka i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 4 mm.
Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wymieszać z masą makową. Następnie przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto i wyrównać łopatką. Nałożyć na to wędzonego łososia.
Wszystko zawinąć w jeden rulon i przełożyć do formy do pieczenia. Wysmarować go białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i podzielić na porcje.
Podawać z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, roszponką, kaparami i skropione oliwą z oliwek.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je letnim mlekiem i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Następnie dodać do tego dodać masło, wsypać mąkę cukier, cukier waniliowy, wbić jajka i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 4 mm.
Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wymieszać z masą makową. Następnie przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto i wyrównać łopatką. Nałożyć na to wędzonego łososia.
Wszystko zawinąć w jeden rulon i przełożyć do formy do pieczenia. Wysmarować go białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i podzielić na porcje.
Podawać z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, roszponką, kaparami i skropione oliwą z oliwek.
Komentarze (0)