Cukinia smażona z majonezem i pistacjami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2315
Cukinia smażona z majonezem i pistacjami
fot. Manidis Roberts / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g majonezu
  • 20 g pistacji
  • 2 małe, zielone cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinie umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i mielonej kolendry. Następnie mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Cukinię namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć ją mąką i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażoną cukinię ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, przestudzić, wysmarować majonezem i posypać tłuczonymi pistacjami. Gotową włożyć na 30 minut do lodówki, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów