Cukinia smażona z majonezem i pistacjami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2315
Składniki:
- 200 g majonezu
- 20 g pistacji
- 2 małe, zielone cukinie
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinie umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i mielonej kolendry. Następnie mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Cukinię namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć ją mąką i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażoną cukinię ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, przestudzić, wysmarować majonezem i posypać tłuczonymi pistacjami. Gotową włożyć na 30 minut do lodówki, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)