Zapiekanka z ryżem i kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 803
Składniki:
- 400 g kleistego ryżu
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 szalotka
- 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella
- 0,5 szklanki startego sera provolone
- Marynata:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżo startego kokosa
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Przygotować marynatę: piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do pokrojonego mięsa w misce. Wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i odstawić na 20 minut i w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do zeszklonej szalotki na patelni. Dodać do tego odparowany ryż, wymieszać, ściągnąć go z ognia, wymieszać z usmażonym wcześniej mięsem i przełożyć razem do naczynia żaroodpornego.
Przygotować sos: masło z olejem rozgrzać na patelni. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, szalotkę i świeżo starty imbir. Składniki te smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego mielone curry i startego kokosa. Składniki na patelni smażyć przez kolejne 40 sekund, a następnie wlać do tego mleko kokosowe i wodę, wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Całość dusić przez 2 minuty, po czym przelać to do ryżu z mięsem w naczyniu.
Wszystko posypać rozdrobnionym serem mozzarella, startym serem provolone, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do zeszklonej szalotki na patelni. Dodać do tego odparowany ryż, wymieszać, ściągnąć go z ognia, wymieszać z usmażonym wcześniej mięsem i przełożyć razem do naczynia żaroodpornego.
Przygotować sos: masło z olejem rozgrzać na patelni. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, szalotkę i świeżo starty imbir. Składniki te smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego mielone curry i startego kokosa. Składniki na patelni smażyć przez kolejne 40 sekund, a następnie wlać do tego mleko kokosowe i wodę, wsypać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać. Całość dusić przez 2 minuty, po czym przelać to do ryżu z mięsem w naczyniu.
Wszystko posypać rozdrobnionym serem mozzarella, startym serem provolone, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)