Stollen
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2199
Składniki:
- 2 gałązki jałowca do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 2 łyżki masła
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masy marcepanowej
- 200 g rodzynek sułtańskich
- 150 ml białego rumu
- 130 g masła
- 50 g margaryny palma
- 50 g mielonych migdałów
- 30 g drożdży
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki oraz skórkę kandyzowaną z cytryny sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone rodzynki przełożyć do miski, zalać rumem i moczyć przez 2 godziny. Masło oraz margarynę przełożyć razem do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Następnie drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cukrem waniliowym. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, roztopione masło z margaryną i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, dodać do nie go tartą i kandyzowaną skórkę cytrynową oraz osączone z rumu rodzynki. Składniki zagnieść razem z ciastem. Masę marcepanową uformować w jeden, długi rulon i zawinąć ją w zagniecione ciasto. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz blachy i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wysmarować nim upieczone ciasto. Gotowe oprószyć cukier pudrem, podzielić na porcje i udekorować gałązkami jałowca.
Komentarze (0)