Tarta z owocami i masą budyniową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 12206
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka jeżyn
- 15 dag poziomek
- 2 łyżki rumu
- 3 owoce kiwi
- Na tartę:
- 120 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
- Na masę budyniową:
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 aromat waniliowy
Opis przygotowania:
Przygotować tartę: mąkę wymieszać z pokrojonym drobno masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, letnią wodę i wyrobić ciasto. Ciasto zbić w kulę i na 30 minut odstawić do lodówki. Po tym ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość do 5 mm, wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować masę budyniową: mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 0,5 szklanki mleka zimnego, pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i aromatem waniliowym. Do zagotowanego mleka wlać powoli wymieszaną mąkę z mlekiem, cały czas mieszając, aby nie tworzyły się grudki i odstawić do ostygnięcia masy. Kiedy masa zgęstnieje, przelać ją na upieczone ciasto tarty i dobrze rozprowadzić po cieście.
Wszystkie owoce dokładnie umyć, osączyć z wody i usunąć szypułki. Obrane truskawki umieścić bezpośrednio wokół masy budyniowej. Na truskawki wyłożyć obrane ze skóry i pokrojone w plastry kiwi. Do środka włożyć jagody, jeżyny, poziomki, a całość polać rumem.
Przygotować masę budyniową: mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 0,5 szklanki mleka zimnego, pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i aromatem waniliowym. Do zagotowanego mleka wlać powoli wymieszaną mąkę z mlekiem, cały czas mieszając, aby nie tworzyły się grudki i odstawić do ostygnięcia masy. Kiedy masa zgęstnieje, przelać ją na upieczone ciasto tarty i dobrze rozprowadzić po cieście.
Wszystkie owoce dokładnie umyć, osączyć z wody i usunąć szypułki. Obrane truskawki umieścić bezpośrednio wokół masy budyniowej. Na truskawki wyłożyć obrane ze skóry i pokrojone w plastry kiwi. Do środka włożyć jagody, jeżyny, poziomki, a całość polać rumem.
Komentarze (0)