Tarta z owocami i masą budyniową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 12206
Tarta z owocami i masą budyniową
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka jeżyn
  • 15 dag poziomek
  • 2 łyżki rumu
  • 3 owoce kiwi
  • Na tartę:
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
  • Na masę budyniową:
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 aromat waniliowy

Opis przygotowania:

Przygotować tartę: mąkę wymieszać z pokrojonym drobno masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, letnią wodę i wyrobić ciasto. Ciasto zbić w kulę i na 30 minut odstawić do lodówki. Po tym ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość do 5 mm, wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować masę budyniową: mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 0,5 szklanki mleka zimnego, pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i aromatem waniliowym. Do zagotowanego mleka wlać powoli wymieszaną mąkę z mlekiem, cały czas mieszając, aby nie tworzyły się grudki i odstawić do ostygnięcia masy. Kiedy masa zgęstnieje, przelać ją na upieczone ciasto tarty i dobrze rozprowadzić po cieście.

Wszystkie owoce dokładnie umyć, osączyć z wody i usunąć szypułki. Obrane truskawki umieścić bezpośrednio wokół masy budyniowej. Na truskawki wyłożyć obrane ze skóry i pokrojone w plastry kiwi. Do środka włożyć jagody, jeżyny, poziomki, a całość polać rumem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów