Babka budyniowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1654
Składniki:
- 800 ml mleka 2%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 b cukru
- 80 g mąki
Opis przygotowania:
Czekoladę gorzka połamać na drobne kawałki. Masło przełożyć do rondla, wsypać do niego cukier i razem rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do kolejnego rondla wlać mleko i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać pokruszoną wcześniej czekoladę wymieszać na małym ogniu, aby czekolada się rozpuściła. Wtedy wsypać do tego mąkę, kolejny raz wymieszać i wszystko zalać wrzącym mlekiem. Całość wymieszać trzepaczką i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przelać do foremki do ciasta, przestudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć je z lodówki oraz formy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)