Tarta budyniowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2407
Tarta budyniowa
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 120 g gotowego budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 10 papilotek
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i cukru, po czym odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztarte drożdże, wbić jajko, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 5 mm i włożyć do wysmarowanych masłem foremek. Całość przełożyć na blachę do pieczenia i piec piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor.

W tym czasie przygotować budyń: mleko zagotować, na wrzątek wsypać 2 opakowania budyniu i mieszać drewniana łyżką. Kiedy budyń zacznie gęstnieć, wyciągnąć ciasto z piekarnika i na gorące wlać przygotowany budyń. Następnie wszystko przełożyć do papilotek i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów