Tarta budyniowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2578
Składniki:
- 500 ml mleka
- 120 g gotowego budyniu waniliowego (2 opakowania)
- 10 papilotek
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i cukru, po czym odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztarte drożdże, wbić jajko, wlać wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość 5 mm i włożyć do wysmarowanych masłem foremek. Całość przełożyć na blachę do pieczenia i piec piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor.
W tym czasie przygotować budyń: mleko zagotować, na wrzątek wsypać 2 opakowania budyniu i mieszać drewniana łyżką. Kiedy budyń zacznie gęstnieć, wyciągnąć ciasto z piekarnika i na gorące wlać przygotowany budyń. Następnie wszystko przełożyć do papilotek i wyłożyć na talerz.
W tym czasie przygotować budyń: mleko zagotować, na wrzątek wsypać 2 opakowania budyniu i mieszać drewniana łyżką. Kiedy budyń zacznie gęstnieć, wyciągnąć ciasto z piekarnika i na gorące wlać przygotowany budyń. Następnie wszystko przełożyć do papilotek i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)