Tarta z kremem i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3628
Składniki:
- 28 szt. wiśni z kompotu
- 2 owoce kiwi
- 2 jabłka
- 2 łyżki solu z limonki
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Na krem:
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Jabłka oraz kiwi umyć i osaczyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Wiśnie osączyć z kompotu. Następnie pokrojony miąższ zalać sokiem z limonki i oprószyć cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno, zimne masło i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,8 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. temperaturze 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować z laską wanilii. Zagotowane ściągnąć z ognia i wyciągnąć wanilię. Mleko wlewać stopniowo do utartej masy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki postawić na małym ogniu i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.
Całość udekorować pokrojonymi owocami oraz wiśniami z kompotu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno, zimne masło i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,8 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. temperaturze 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować z laską wanilii. Zagotowane ściągnąć z ognia i wyciągnąć wanilię. Mleko wlewać stopniowo do utartej masy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki postawić na małym ogniu i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.
Całość udekorować pokrojonymi owocami oraz wiśniami z kompotu.
Komentarze (0)