Tarta z kremem i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3628
Tarta z kremem i owocami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 28 szt. wiśni z kompotu
  • 2 owoce kiwi
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki solu z limonki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Na krem:
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania:

Jabłka oraz kiwi umyć i osaczyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Wiśnie osączyć z kompotu. Następnie pokrojony miąższ zalać sokiem z limonki i oprószyć cukrem pudrem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać pokrojone drobno, zimne masło i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,8 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. temperaturze 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować z laską wanilii. Zagotowane ściągnąć z ognia i wyciągnąć wanilię. Mleko wlewać stopniowo do utartej masy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki postawić na małym ogniu i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.

Całość udekorować pokrojonymi owocami oraz wiśniami z kompotu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów