Tarta budyniowa ze śmietaną i bananami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1228
Tarta budyniowa ze śmietaną i bananami
fot. steph.clifford / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 4 łyżki polewy karmelowej
  • 4 łyżki burbonu
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka 2%
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła miękkiego
  • 150 g cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je do aluminiowych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć i dobrze przestudzić. Do rondla wlać 2 szklanki mleka, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wsypać do tego budyń waniliowy i mieszać przez cały czas, aż utworzy się gesta masa. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą piane, a po ubiciu przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na całość. Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko polać polewą karmelową i burbonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów