Tarta budyniowa ze śmietaną i bananami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1228
Składniki:
- 350 ml śmietany kremówki
- 80 g budyniu waniliowego
- 4 łyżki polewy karmelowej
- 4 łyżki burbonu
- 2 banany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mleka 2%
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła miękkiego
- 150 g cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć je do aluminiowych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć i dobrze przestudzić. Do rondla wlać 2 szklanki mleka, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wsypać do tego budyń waniliowy i mieszać przez cały czas, aż utworzy się gesta masa. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i wyłożyć na upieczone wcześniej ciasto. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą piane, a po ubiciu przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na całość. Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko polać polewą karmelową i burbonem.
Komentarze (0)