Orzeszki z masą orzechową
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3014
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 kostka masła
- 1 łyżka cukru
- Masa orzechowa:
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Ponadto:
- 2 łyżki oleju
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować masę orzechową: mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier, cukier waniliowy, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego mielone orzechy włoskie, wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż mleko całkowicie się wygotuje i utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Do przestudzonej masy dodać pokrojone na małe kawałki i masło, zmiksować razem na jednolitą masę i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z sodą oczyszczoną i cukrem. Wbić do tego jajka, dodać pokrojone na kawałki masło i z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, zwinąć w jeden długi rulon, po czym pokroić go nożem na małe kawałki. Z pokrojonych kawałków uformować ręcznie małe kulki o wielkości dojrzałej czereśni.
Rozgrzać na małym ogniu specjalną formę do wypiekania ciastek-orzeszków, a po rozgrzaniu wysmarować ją olejem i włożyć do jej wnętrza przygotowane wcześniej kulki z ciasta. Całość dokładnie ścisnąć i piec na rumiany kolor z obu stron. W czasie pieczenia ostrożnie otworzyć formę i sprawdzać upieczenia ciasta. Upieczone ciasto ściągnąć z ognia, wyciągnąć z formy, ostrożnie nożem odciąć nadmiar ciasta i przełożyć do miski.
Upieczone wcześniej łupinki orzeszków nadziać przygotowaną wcześniej masą orzechową i zlepić ze sobą. Nadziane orzechy odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby ciasto zmiękło od masy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z sodą oczyszczoną i cukrem. Wbić do tego jajka, dodać pokrojone na kawałki masło i z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, zwinąć w jeden długi rulon, po czym pokroić go nożem na małe kawałki. Z pokrojonych kawałków uformować ręcznie małe kulki o wielkości dojrzałej czereśni.
Rozgrzać na małym ogniu specjalną formę do wypiekania ciastek-orzeszków, a po rozgrzaniu wysmarować ją olejem i włożyć do jej wnętrza przygotowane wcześniej kulki z ciasta. Całość dokładnie ścisnąć i piec na rumiany kolor z obu stron. W czasie pieczenia ostrożnie otworzyć formę i sprawdzać upieczenia ciasta. Upieczone ciasto ściągnąć z ognia, wyciągnąć z formy, ostrożnie nożem odciąć nadmiar ciasta i przełożyć do miski.
Upieczone wcześniej łupinki orzeszków nadziać przygotowaną wcześniej masą orzechową i zlepić ze sobą. Nadziane orzechy odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby ciasto zmiękło od masy.
Komentarze (1)
Bardzo dobre orzeszki!