Tarta z mortadelą, jajkiem, serem i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2720
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 ml mleka 2%
- 200 g mortadeli w plastrach
- 200 g sera gorgonzola w plastrach
- 6 jaj
- 2 małe, zielone cukinie
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do odpowiedniej formy. Następnie cukinie umyć i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Na ciasto w formie nałożyć warstwami plastry mortadeli, sera gorgonzola oraz pokrojoną wcześniej cukinią. Całość zalać rozmieszanymi składnikami z rondla i posypać łuskanymi orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)