Tarta z mortadelą, jajkiem, serem i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2720
Tarta z mortadelą, jajkiem, serem i cukinią
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml mleka 2%
  • 200 g mortadeli w plastrach
  • 200 g sera gorgonzola w plastrach
  • 6 jaj
  • 2 małe, zielone cukinie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do odpowiedniej formy. Następnie cukinie umyć i pokroić w cienkie, podłużne plastry. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Na ciasto w formie nałożyć warstwami plastry mortadeli, sera gorgonzola oraz pokrojoną wcześniej cukinią. Całość zalać rozmieszanymi składnikami z rondla i posypać łuskanymi orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów