Mortadela z sosem aioli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2298
Składniki:
- 40 g mortadeli w całości
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- Na sos aioli:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 żółtko
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mortadelę pokroić w grube plastry. Następnie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Pokrojoną mortadelę panierować najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor z obu stron w mocno rozgrzanych 4 łyżkach oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos aioli: szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go miski. Do przepuszczonego czosnku dodać żółtko jajka, szczyptę soli i wlać stopniowo oliwę z oliwek. Wszystko ucierać trzepaczka, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Potem dodać do tego pokrojony szczypiorek, wlać sok z cytryny, doprawić szczyptą mielonego pieprzu i całość dokładnie wymieszać.
Wymieszane przełożyć na usmażona wcześniej mortadelę.
Przygotować sos aioli: szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć go miski. Do przepuszczonego czosnku dodać żółtko jajka, szczyptę soli i wlać stopniowo oliwę z oliwek. Wszystko ucierać trzepaczka, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Potem dodać do tego pokrojony szczypiorek, wlać sok z cytryny, doprawić szczyptą mielonego pieprzu i całość dokładnie wymieszać.
Wymieszane przełożyć na usmażona wcześniej mortadelę.
Komentarze (0)