Cukinia zapiekana z marchewką i bułką tartą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 132
Cukinia zapiekana z marchewką i bułką tartą
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 zielone, młode cukinie
  • 400 g marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pęczek rukoli do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Cukinie, marchew oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Następnie cukinie przekroić wzdłuż w cienkie plastry, położyć je na stolnicy i oprószyć tylko z jednej strony szczyptą soli oraz mielonym pieprzem. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do startej marchwi wsypać bułkę tartą i dobrze wymieszać, po czym przełożyć łyżką na rozłożone plastry z cukinii. Całość dobrze zawinąć w rolady, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć do brytfanki. Wszystko skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżą rukolą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy