Cukinia zapiekana z marchewką i bułką tartą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2461
Składniki:
- 2 zielone, młode cukinie
- 400 g marchewki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- pęczek rukoli do dekoracji
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Cukinie, marchew oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Następnie cukinie przekroić wzdłuż w cienkie plastry, położyć je na stolnicy i oprószyć tylko z jednej strony szczyptą soli oraz mielonym pieprzem. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Do startej marchwi wsypać bułkę tartą i dobrze wymieszać, po czym przełożyć łyżką na rozłożone plastry z cukinii. Całość dobrze zawinąć w rolady, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć do brytfanki. Wszystko skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżą rukolą.
Komentarze (0)