Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i majonezem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3430
Składniki:
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 6 słodkich ziemniaków
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Ciecierzycę osączyć z zalewy i dodać do pokrojonych ziemniaków. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę i curry. Następnie dodać do tego majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)