Kotlety z mortadelą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3914
Składniki:
- 200 g mortadeli
- 100 g mąki
- 50 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kg ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc na miazgę. Mortadelę pokroić w drobną kostkę i dodać do utłuczonych ziemniaków. Wsypać do tego tarty parmezan, wbić 1 jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wyrobić ręcznie i uformować małe kotlety. Następnie 1 jajko wbić na talerz i roztrzepać trzepaczką z mlekiem. Mąkę przesypać na talerz i wymieszać z bułką tartą. Uformowane kotlety namoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, po czym panierować je w mące z bułką tartą. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)