Kotlety z mortadelą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3665
Kotlety z mortadelą
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mortadeli
  • 100 g mąki
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i utłuc na miazgę. Mortadelę pokroić w drobną kostkę i dodać do utłuczonych ziemniaków. Wsypać do tego tarty parmezan, wbić 1 jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wyrobić ręcznie i uformować małe kotlety. Następnie 1 jajko wbić na talerz i roztrzepać trzepaczką z mlekiem. Mąkę przesypać na talerz i wymieszać z bułką tartą. Uformowane kotlety namoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, po czym panierować je w mące z bułką tartą. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów